Pergola - skap en inspirerende og inviterende hage

Sommeren er i full sving, og den fører forhåpentligvis med seg lange, varme dager i sola og deilige, avslappende kvelder i skyggen. Er du så heldig å ha et hjem med hage, liker du kanskje å invitere hele familien til grillhelger, eller vennegjengen til loungeområdet.

Det er verdt å investere i et skyggelagt område der man kan slappe helt av på varme dager. I perioder der man kan ikke kan dra til utlandet, er det å lage egen sydenstemning hjemme helt optimalt.

Pergolaer er en enkel, stabil og stilig måte å oppdatere terrassen eller uteområdet ditt på. De bidrar til å skape den skyggefulle oasen vi så lengter etter når det er varmt. Med klatreplanter ved siden av kan du skape et enestående blikkfang i hagen.

Hva er en pergola?

En pergola er en struktur som består av minst to sidevegger, og et tak, som enten er dekket eller delvis åpent. Pergolaen kan bestå av forskjellige materialer, som for eksempel rustfritt stål eller galvanisert jern. Ofte finner man også tradisjonelle pergolaer av treverk, som er et naturlig materiale. 

Her hos Norsol leverer vi pergola i med front-, kasse- og profiler av ekstrudert pulverlakkert aluminium. Disse er stabile og spesielt utviklet for norske forhold. Du kan selv velge lakk i grå, hvit eller sort, men vi tilbyr også spesiallakkering i alle regnbuens farger, så du kan matche husets fasade på en prikk

Hvor har man en pergola?

Pergola brukes vanligvis til å skygge terrassen, men du kan plassere den hvor som helst i hagen. Pergolaen er del av hagearkitekturen, og skaper et eget lite rom. Du kan også tilføre hagen ekstra sjarm ved å plassere klatreplanter rundt den, og nyte å se plantene spre seg fra sommer til sommer. Over tid kan de dekke hele strukturen.

Hva er fordelene med en pergola?

Pergola gir en naturlig skyggelegging av uteområdet, som oppleves varmere og mer naturlig enn en terrassemarkise eller hageparaply. Med rett duk og klatreplanter kan solen skinne gjennom og gi sjarm til helheten. I tillegg beskytter pergola mot regn, så du kan nyte utelivet uavhengig av vær.

Er det vanskelig å installere en pergola?

Absolutt ikke, en av de største fordelene med pergola er en hurtig, smidig og enkel installasjon. Norsol tilbyr gratis befaring over hele landet, og hjelper deg med å sette opp et effektivt system. Det eneste man må tenke på i forkant, er stedet der strukturen skal plasseres. Du kan installere en pergola hvor som helst i hagen eller på tomten, så lenge det er rett underlag.

Hva hvis jeg allerede har terrassemarkise?

Det er ikke noe problem – pergolaen kan bidra til å utvide terrasseområdet og skape et dekorativt rom. Hva med et område for grill og spisebord, og et annet for loungeområde? En pergola kan være et godt tilvalg til mange solskjermingsprodukter, og lar deg skape et rom der du kan slappe av i komfortabelt vær og nyte frisk luft – uten begrensninger.

Må jeg søke til kommunen før jeg bygger pergola?

Pergola er ikke søknadspliktig, og en vanlig modell kan bygges uten søknad. Dette fordi det er en såpass liten konstruksjon at den vil gå inn under reglene om byggverk som er unntatt søknadspliktige regler. Du kan vanligvis bygge byggverk opp til 50 kvadratmeter uten søknad. Det vil holde for de fleste. Hvis du fortsatt er usikker kan du lese deg opp her. Til forskjell fra en terrassemarkise, som er fleksibel og inn og ut fra veggen, innebærer pergolaen også “ben” som blir fastmontert i hagen din. Du trenger likevel ikke å tenke på dette som et klassisk påbygg på huset, med ekte vegger og tak, men heller en frittstående konstruksjon.

Er det noe mer jeg kan gjøre for å pynte pergolaen min?

Selvfølgelig, her er det bare fantasien som setter grenser. Lyselementer som lykter og lyslenker kan plasseres i og rundt pergolaen for å skape en ekstra atmosfære. Gjennom sene sommerkvelder kan de skape en magisk stemning rundt det skyggelagte området.

Hvilke pergolaer har Norsol?

Norsol tilbyr to ulike funksjonelle og eksklusive systemer, som lar deg forvandle uteområdet til en inviterende drømmehage. Velg mellom Pergolet og Pergolux. Pergolet kombinerer funksjonalitet i toppklassen med et stilrent design, og passer for små og mellomstore uteområder. Pergolux leveres med innovative, integrerte kanaler for vanndrenering, som lar deg benytte uteområdet året rundt. Begge kan selvfølgelig motoriseres og automatiseres for ytterligere komfort.